百人の百姓しごと。富山・宮本みそ店とオンライン味噌作りを開催!Online Miso Making Workshop with Miyamoto Miso

生産者さんと購入者のコミュニティーを広げるワークショップ「百人の百姓しごと」の企画をスタートします。
第一弾は、マーケットでもお馴染みの「宮本みそ店(富山県)」さんと、オンラインファームツアーや共同購入を行なっている「おこもりツーリズム!」メンバーとのコラボレーションで、5月30日に「宮本みそ店さんと100人の味噌づくり」を開催します!

半年後の食卓に思いを馳せて、100人同時に味噌づくり。
自宅にいながら工房を体験できる、オンラインおこもりツアー&ワークショップです。

 

 

◎オンラインで自然豊かな富山へひとっ飛び!

味噌の材料が作られる田んぼや味噌蔵を案内してもらい、お味噌のことを学んだあとは、100人一緒に、それぞれの自宅で味噌を仕込んでいきましょう!(お味噌が出来上がるまでには時間がかかるので、その間に楽しめるお味噌もセットで付いてます)

100人が一緒に、生産者の方と一緒にものづくりができるのは、場所や人手の制約がないオンラインならではの体験です。

 

◎百人の百姓しごと(100works)とは?

かつて農家さんのことを百姓と呼んでいました。
百姓というのは、「100の仕事ができる」という意味があります。確かに農家さんの元を訪ねると、本当になんでも作ってしまいます。
それは自立していて、生きる力があるということだと思います。 青山ファーマーズマーケットでは、そんな百姓の姿に、現代の情報技術、そしてそれが生み出せるコミュニティをかけあわせた100worksという新しい生き方・働き方を模索しています。
それを百人でやればまさに100works!笑

味噌をつくる過程で、麹に手を触れると本当に気持ちが良く、童心に返ったような気持ちになれます。
そして味噌の出来上がりを待つ時間は、自然の不思議さを体感する時間でもあり(なぜこれが味噌に・・・?!)、日々を豊かにしてくれます。
みんなで楽しく百姓しごとを学んでみませんか?

 

◎商品概要

◆ 百人の百姓しごと味噌作りワークショップ 「宮本みそ店」スタンダード味噌キット 4500円(税込・送料別)
<原材料> 自家製コシヒカリ米、富山県魚津産エンレイ大豆、並塩

◆ 百人の百姓しごと味噌作りワークショップ 「宮本みそ店」特選味噌キット 5000円(税込・送料別)
<原材料> 自家製コシヒカリ米、青大豆(宮本さん秘伝豆)、並塩

 

 

 ▼開催日時とスケジュール

5月30日(土) 9:45 直前zoom使い方講座(任意参加)

10:00 富山県 宮本みそツアー(畑と味噌蔵見学)

10:30 味噌作りワークショップ開始

11:00 ワーク終了 手洗い

11:30 質疑応答(チャットにて)

 

▼応募締切

5月25日(月)23:59(以降ですと商品発送が間に合わないため)

注文はこちらから: https://fm-supporter-club.stores.jp/.

 

▼味噌キットの内容

・味噌作りキット(2.5kg分) (・糀・蒸した大豆・茹で汁・塩・容器・説明書)
・宮本みそ純正味噌500g 
・ツアー料金(申し込み後メールにてzoomのURLをご案内)

大豆を2種類ご用意しました。希望のキットをお選びください。

○スタンダード味噌キット
先代から受け継いだものををそのままに、宮本みそといえばこの味と言われるベーシックな味噌です。
<原材料>自家製コシヒカリ米、富山県魚津産エンレイ大豆、並塩

○特選味噌キット
無施肥無農薬で育てた宮本みそ自家製青大豆(秘伝豆)と、自家製減農薬コシヒカリ米です。
甘みが強く、地域と嗜好、文化によって変わる「味噌の多様性」をお楽しみください。
<原材料>自家製コシヒカリ米、青大豆(宮本さん秘伝豆)、並塩

 

 

【お届け・発送について】

※クール便での郵送となります。

通常配送料   1050円 /1セット  1500円/2セット  
北海道・沖縄の場合    1700円/1セット  2600円/2セット
(3セット以上ご購入の方は、2セットお買い上げの上、新たにご購入をお願い致します)

※商品の特性上、お届け日と時間のご指定は出来かねます。 5月27日から28日のお届けで発送予定です。

 

▼注意事項   必ずお読みください!!

※事前決済の予約販売とさせていただきます!先着順で売り切れ次第終了です。
※お一人様、2セットまでの注文とさせていただきます。
※予約後のキャンセルに関しては返金致しかねます。
※ご案内メールは前日17時までにinfo@okomoritourism.comよりさせていただきます。
前日までにメールが届かない場合、お手数ですがinfo@okomoritourism.comにご連絡ください。
※麹以外の素材は当日まで冷蔵庫での保管をお願いいたします。

 

▼イベントお問い合わせ先
おこもりツーリズム事務局 info@okomoritourism.com / https://bit.ly/2zsovkF

 

今回は、青山ファーマーズマーケットでもお馴染み・宮本みそ店さんとオンラインツアーで生産者さんと繋がる「おこもりツーリズム!」と青山ファーマーズマーケットのコラボ企画です。

 

 

宮本みそ店

糀の原料となる米は自ら育て、仕込みは全て手作業でという昔ながらの製法にこだわりを持つ、田舎の小さな味噌屋。祖父母の後を受け継ぎ、味噌・糀、その他加工品を製造販売。 夏場は野良仕事にも励む少数精鋭の百姓チームです!2011年、味噌ソムリエに認定。
http://miyamotomiso.jp/

 

「おこもりツーリズム!」

「Stay home」そんな生活が続く今、私たちにできることはなんでしょう。
家にいても「何かをやりたい」「新しい世界を知りたい」と思うことには、 変わりはないはず。 「おこもりツーリズム!」は自宅に居ながら、旅ができるオンラインツアー・プログラムです。事前に自宅に食材が届き、毎回色々な生産者さん達に食材の生まれた場所を案内してもらいます。時には、一緒に課題を解決したり、時には一緒に料理をしたり。 これだけの多くの人たちが、「おこもり」している今だからこそ、一緒に旅に出て、おこもりタイムを楽しく過ごしましょう!
https://bit.ly/2zsovkF

 

青山ファーマーズマーケット/Farmers Market @ UNU

2009年から毎週末、青山で開催されいているファーマーズマーケット。全国から素敵な百姓(農家さんや作りての方々)が集まり、対話をしながらコミュニティをつくる場になっています。
「食のライフライン」として東日本大震災の翌日も開催し続けてきたマーケットでしたが、3月末からコロナウイルスの影響で開催休止中。緊急事態宣言も延長された中で、再開を待たずにオンラインとリアルを融合した新しい取り組みを始めています。
https://fm-supporter-club.stores.jp/

 

Okomori (staying at home) tourism! x Aoyama Farmer’s Market Saturday, May 30!

Online Workshop [100 works by 100 people, 100 works_vol.01] Making your own miso with Miyamoto Miso maker!

This is a project that you can make your own miso, with other 100 participants together at the same time.
This is also a package that comes with a make your own miso kit, for the workshop, also includes an online tour to learn the environment that how miso is made.
We will be using Zoom platform, so you can experience and participate in all of these from your comfortable home!

Let’s make a quick trip to nature-rich Toyama via Zoom!
Tour opens by taking a short trip to the rice fields where the ingredients for miso are made, and moving onto the miso storehouse to dig deep about fermentation and terroir. After learning all about miso, fun time starts! Let’s make miso together with all 100 of us!

Since miso takes 6 months to 1year to be completed, we included already-made-miso for you to enjoy right away! This will be a great time to work and talk directly with growers, and with other 100 people! Thanks to zoom!

 

What is “100 Works”?

In the past, farmers were called hyakushou(peasants). The word “hyakushou” means “able to do a hundred jobs”. When you visit the farmers, you will be amazed that they really do make everything. We think that farmers are independent and have the ability to live life creatively.

At the Aoyama Farmer’s Market, we are exploring this “100works” as a new way of living and working, which combines modern technology and the community we have. If we do it with 100 people, it’s literally 100 works!

One of the miso making steps, you will massage koji, and it makes your hands really soft and moist, you will be surprised how refreshing it feels. Squashing soybeans by hands/feet is also another fun part, and this probably brings you to childhood memories.

Anyway, the time we wait for the miso to be ready, is also a time to experience the wonder of nature, and this definitely enriches your everyday lives. Why don’t we all have fun learning how to be Hyakusho?

 

2 kits for Miso making workshop/tour

*Standard Miso Kit 4,500 yen (excluding tax and shipping)
*Special Miso Kit 5,000 yen (excluding tax and shipping)

 

 

Schedule

May 30 (Saturday) 9:45 Last-minute ZOOM lecture (optional)

10:00 Miyamoto miso tour in Toyama Prefecture (field trip and miso warehouse)

10:30 Start of the Miso Making Workshop 11:00 Finish work Wash hands

11:30 Questions and Answers (via chat functions)

 

Application Deadline

Monday, May 25, 23:59 (After that, we will not be able to ship the product in time)

Order at: https://fm-supporter-club.stores.jp/.

 

Contents of the Miso Kit

  • Ready made Miso kit (2.5kg) (Koji(malted rice), steamed soybeans, steamed soybean soup, salt, container, instruction manual)
  • 500g Miyamoto miso (finished miso for you to eat )
  • Tour fee (we will send you zoom’s URL by email after you apply)

Two types of soybeans are available. Please select the kit from the below.

Standard Miso Kit: A basic miso with the same flavor as that inherited from the previous generation.
<Homemade Koshihikari rice, Enrei soybeans from Uozu in Toyama Prefecture, sea salt >

Special Miso Kit: Miyamoto miso’s home-made green soybeans (secret beans) and home-made Koshihikari rice, grown without fertilizer and pesticides. You can enjoy the “diversity of miso,” it makes a difference in the flavor depending on the region, and culture. The “secret beans” have strong sweetness.
<Homemade Koshihikari rice, green soybeans (Miyamoto-san’s secret beans), sea salt>

 

 

[About delivery and shipping]

It will be sent by a refrigerated package.

Normal shipping charges   1050 yen /1 set 1500 yen /2 sets  
For Hokkaido and Okinawa regions,    1700yen /1 set 2600yen /2 sets
(If you purchase more than 3 sets, please purchase 2 sets and then purchase another new set.)

Due to the characteristics of the product, date and time specified deliveries are unavailable.
Scheduled shipping date is May 28-29.

 

▼Cautions Please read and check carefully !

Please note that this is a prepayment advance sale! First come, first served, event will be closed when all kits are sold.
One person can purchase up to two sets. No refunds will be given in case of cancellation after booking.

*We will email you the itinerary by 17:00 the 1day before the tour date.
If you did not receive an email the day before, please contact : info@okomoritourism.com

Please KEEP ALL INGREDIENTS except koji in the REFRIGERATOR until the event day.
Contact for event inquiries Okokomori Tourism Office info@okomoritourism.com / https://bit.ly/2zsovkF

 

This is a collaboration event with 3 associations:

Miyamoto Miso-Ten, regular vendor at the Aoyama Farmer’s Market, Okokomori Tourism!, online tourism that connects with growers, and lastly Aoyama Farmers Market.

 

Miyamoto Miso-Ten
This small, rural miso shop is committed to the old-fashioned process of growing its own rice for making malt and preparing it all by hand.
Following in the footsteps of my grandparents, I manufacture and sell miso, malt, and other processed products.
We are a small team of farmers who also work hard in the summer. In 2011, we were certified as miso sommeliers.

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Okomori Tourism!

What can we do to have fun and enjoy the stay-home situation?!
We think staying at home doesn’t change the fact that we all love to do something or learn about a new world.
Okomori Tourism! is an online tour program that allows you to travel around the world from your comfortable home. The food/products will be delivered to your home in advance, and on the tour day you can enjoy eating/drinking the products while we make an online trip to the growers/producers location. Sometimes we solve problems together, sometimes we cook together, we do all fun things together after all!
Now that so many people are “staying”, let’s go on a trip and have a fun staycation time!
https://bit.ly/2zsovkF

 

Farmers Market @ UNU

A farmers’ market that has been held every weekend in Aoyama since 2009.
It has become a place where wonderful farmers (farmers and producers) from all over the country come together to talk and create a community. The market had been held as a “food lifeline” the day after the Great East Japan Earthquake, but has been suspended since the end of March due to the coronavirus. With the declaration of a state of emergency also extended, the company has begun a new effort to merge online and real without waiting for a reopening.
https://fm-supporter-club.stores.jp/

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2020.5.22

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